O Maratonu

S klupskom zastavicom Kajak kluba Zagreb na regati Krško – Zagreb 1932. godine.

Prva kajakaška regata održana je na neslužbenom Otvorenom prvenstvu Zagreba 31. VIII. 1930. godine, na relaciji Brežice – Zagreb dugoj 42 km. Na toj je regati nastupilo pedesetak čamaca i kajaka, a kajakaška utrka najavljivana je u novinama kao senzacija.
Startalo se kod gostionice i kupališta „Grič“ kraj Brežica na rijeci Krki, a cilj je bio kod Kupališta „Gospodarić“ u Zagrebu. U početku je bilo planirano da start regate bude u Krškom, ali je potom staza skraćena.
Prijave za utrku primale su se na samom startu, ali i prethodno u trgovini športskih rekvizita i potrepština Marka Druckera u Ilici 39. Natjecatelji su nastupili u čamcima tadašnjih poznatih proizvođača: „Berger“, „Klepper“, „Pionier“, „Jacober“ i „Hardt“.
Sava je bila vrlo niska, a na pojedinim mjestima posve mirna tako da su se kajakaši izuzetno naprezali. Natjecatelji su startali u razmacima od jedne minute, a polusatni odmor bio je u Podsusedu. Tu su natjecatelji, a i promatrači, bili počašćeni pivom i osvježavajućim „Ovomaltineom“, koji je dijelila firma „Wander“.
Na cilju u Zagrebu okupilo se tisuću gledatelja. Mnogi su bili iznenađeni kad su se pojavili kajaci, jer su im u usporedbi s veslačkim čamcima izgledali mali i nestabilni.
U samcu (F–1) pobijedio je Fran Koščak (VK Gusar), a u dvojcu (F–2) Hinko Privora i Novak (HAŠK).
Sutradan su u novinama objavljeni naslovi „Kajakaši priređuju natjecanja, a veslači pobjeđuju.“ Iako su prva mjesta osvojili dobro istrenirani veslači, kajakaši su bili zadovoljni jer su uspješno organizirali prvo kajakaško natjecanje.
Nagrade za prvu kajakašku utrku plaćene su dijelom od takse, a dijelom su bile darovi raznih zagrebačkih trgovačkih kuća i prijatelja športa.
Tako su nagrade darovale tvrtke: Anglo–jugoslavensko petrolejsko d.d. braće Fussmann, Sport–Berger iz Münchena te pojedinci Walter Weber, Makso Mayer i Milan Marić. Vrlo prikladan pokal darovalo je i Zagrebačko ribarsko društvo. Pobjednike su s oduševljenjem pozdravili brojni gledatelji, a utrka je puno pridonijela popularnosti kajakaštva.

/ Iz knjige “ZLATNA KNJIGA HRVATSKOGA KAJAKAŠTVA NA DIVLJIM VODAMA”